Ultimate Fighting Championchip – UFC är namnet på en organisation som arrangerar galor med tävlingar i MMA. Förkortningen MMA står för Mixed Martial Arts och är en sport som växer mycket snabbt och redan är väldigt stor i t.ex. USA och Brasilien. I MMA kan utövare av olika kampsporter mötas i matcher över tre eller fem ronder under förhållanden som ger stor frihet i val av tekniker men också en ganska bra nivå på säkerheten. UFC har arrangerat flera stora galor i Sverige, mycket tack vare vår storstjärna Alexander Gustafsson som tävlat om mästartiteln i lätt tungvikt.

MMA Fight Clib - Vector Labels Mixed Martial Arts Design.

MMA Fight Clib – Vector Labels Mixed Martial Arts Design.

Regler i UFC

Olika kampsporter har oftast en lång rad regler och begränsningar. Tanken med MMA är att en fighter ska få göra vad som helst i den oktagon som används av UFC under matcherna. En brottare ska kunna ta ner motståndaren på marken, en jiu-jitsu-utövare ska kunna avsluta en match med en strypning och en kickboxare ska kunna sparka sin motståndare i huvudet. Man använder inte stora handskar som i boxning utan bara en variant som skyddar handen. De få regler som UFC instiftat finns bara för att undvika allvarliga skador – framför allt är det domarens uppgift att omedelbart avbryta en match som kan anses vara avgjord. Slag eller sparkar mot strupe, skrev och ögon är regelbrott som kan bestraffas med diskvalificering. Det är heller inte tillåtet att stampa på en liggande motståndare eller använda skallningar. Anlita en naprapat stockholm om du får skador under träning av MMA – de har ofta stor erfarenhet av de muskel- och ledskador du kan råka ut för.

Mästarmöten och svensk MMA

UFC har kontrakterat några av idrottsvärldens största stjärnor inom kampsport som kan locka över en miljon tv-tittare till en enda gala. Ofta bygger man upp stämningen inför matcherna genom promotion och man försöker också para ihop fighters som har en historik som gör kampen extra intressant. Möten mellan utövare med bakgrund i helt olika stilar brukar vara roliga att titta på. Hur står sig en olympisk medaljör i judo mot en renodlad boxare? Något många fans drömmer om att få se är möten mellan mästare i olika viktklasser. En sådan matchning som länge var på gång var när den karismatiske och i UFC obesegrade irländaren Conor McGregor gick upp en viktklass för att möta den brasilianske mästaren Rafael Dos Anjos. Tyvärr skadades Dos Anjos under träningen inför matchen och McGregor förlorade mot ersättaren Nate Diaz. Svenska MMA förbundet fyller en viktig funktion inom MMA i Sverige – hör av dig till dem om du frågor. Du kanske vill veta om det finns en klubb där du kan träna i din närhet?