Systema är en rysk kampsport, som enligt den vanliga definitionen egentligen inte kan kallas för en sport. Inom Systema förekommer nämligen inga matcher och inga tävlingar. Det finns inte heller några särskilda tekniker, regler eller fasta utgångsställningar inom denna kampsport. Istället kan Systema definieras som en självförsvarsmetod i form av närstrid. Syftet med träningen inom Systema är att man ska överleva ett anfall av en eller flera angripare som kan vara beväpnade. Man tränar bland annat på att försvara sig mot attacker med vapen som kedjor, biljardköer, knivar, skjutvapen och basebollträn. Försvaret mot dessa attacker innefattar inte bara en själv; man tränar också på att kunna försvara sina vänner eller andra om de skulle bli attackerade.КУЛАЧНИЙ_БІЙ

Anledningen till att det inte finns några förutbestämda tekniker eller positioner inom denna kampsport är att den är uppbyggd kring instinktiva rörelser och reflexer. Det finns därför inga särskilda namn för vissa slag eller rörelser, och inga graderingsceremonier eller uniformer för att beteckna rang, som i andra kampsporter. Det man tränar utgår istället från fyra grundprinciper, som går ut på andning, konstant rörelse, avslappning och kroppsform. Man fokuserar även på att kontrollera motståndarens sex böjningspunkter (armbågar, nacke, knän, midja, anklar och axlar) genom att träffa pressurpunkter. Avslappningsmomentet är viktigt inom kampsporten, då man tränar genom att minska tempot för att sänka adrenalinnivån. På detta sätt kan utövarna reflektera över sina rörelser och vad de kan göra med omgivningen, utan att stressa. När man blir bättre höjer man sedan hastigheten och kraften stegvis.

Ursprunget till kampsporten tror man kommer från kosackerna och från ryska ortodoxa munkar. Under Sovjet började Systema läras ut till de specialförband inom den ryska militären som kallas Spetsnaz, bland annat Stalins personliga skyddsförband. Än idag lär man ut Systema till militärer i Spetsnaz.

Systema är således en utmärkt kampsport för de som tycker om att tillbringa tid i riskfyllda miljöer, till exempel jägare som är ute i naturen en stor del av sin tid. I skogen kan man bli attackerad av både människor och djur. Om man ska ge sig ut på jakt behöver man dock rusta sig med mer än bara självförsvarsmetoder. Du hittar all utrustning du kan behöva för jakt på Huntyardberras.com.

 

Tags: , , , , , ,