MMA står för Mixed Martial Arts, och är med andra ord en kampsport som består av en blandning av tekniker från olika kampsporter. Man använder sig inom MMA av slag, kast och markkamp, och MMA är en kampsport som inriktar sig på fullkontakt. Det betyder att man till skillnad från andra kampsporter, där poäng utdelas på grund av stil, inom MMA även går på knockouts och knockdowns i matcher. Det är alltså tillåtet att använda full muskelkraft i sina slag och kast. Många andra kampsporter fokuserar på att man ska göra vissa rörelser och tekniker på rätt sätt. Inom MMA är det enklare att tala om vad utövaren av sporten inte får göra under en match. I princip är alla tekniker tillåtna förutom det som räknas som ”fula trick”, till exempel att peta motståndaren i ögonen, att slå eller sparka honom i skrevet, att nypas, att rivas eller att dra i håret.

MMA kan sägas ha både en gammal och en modern historia. Den gamla historien sträcker sig så långt tillbaka som till det antika Grekland, då man utövade en sport som kallades pankration, och som var en olympisk gren. Pankration var en kampsport där i princip allt var tillåtet förutom vapen. Sporten förbjöds dock i samband med att Grekland blev kristet, eftersom den ansågs vara för brutal. MMA:s moderna historia tar sin början i 1900-talets Brasilien, då man på gatorna anordnade kampstrider som kallades vale tudo, det vill säga ”allt går”, eller ”allt gäller”.

Riktigt stor skulle dock inte sporten bli förrän intresset för MMA ökade i mitten av 1990-talet i USA. År 1993 arrangerades turneringen Ultimate Fighting Championship (UFC) för första gången. Bakom turneringen låg familjen Gracie, som hade sina rötter i vale tudo och som utvecklat den gren av jiujitsun som kallas brasiliansk jiujitsu. Till en början möttes utövare av olika kampsporter i dessa turneringar, men med tiden har MMA finslipats till att bli en egen stil.

Om du vill prova på att träna MMA finns det flera klubbar i Sverige som erbjuder MMA-träning. Eftersom det är en fullkontaktsport måste du dock komma förberedd till träningarna, och bära utrustning som box, MMA-handskar, benskydd, suspensoar (om du är man) och tandskydd. Förutom det behövs bara en t-shirt, ett par shorts och en vilja av stål!

 

Tags: , , , ,