Krav Maga är ett självförsvarsystem och ett närstridssystem med rötterna i Israel. Krav Maga är egentligen en sammansättning av tekniker från andra kampsporter som boxning, judo, jiujitsu, brottning och aikido. Krav Maga karakteriseras av att man i utövandet fokuserar på verkliga situationer, och av kampartens extremt effektiva och brutala motattacker. Man tränar på att försvara sig mot anfallare i olika positioner och i olika omständigheter: sittande, liggande, i mörker, i trånga utrymmen, mot vapen, mot flera angripare och i stressade situationer, för att ge några exempel. Krav Magas koncept kan sägas vara ett effektivt självförsvarssystem som alla kan lära sig. Teknikerna inom kamparten baseras på instinktiva rörelser, vilket gör att man kan uppnå effektiva resultat på kort tid.

Krav Maga utvecklades av en israelisk kampsportsutövare vid namn Imi Lichtenfeld. Han använde sin bakgrund som boxare och brottare för att skapa ett nytt sätt att slåss. Han använde dessa tekniker för att försvara de judiska kvarteren mot fascistiska grupper i Bratislava, i dåvarande Tjeckoslovakien, från mitten av 1930-talet. I slutet av 1940-talet emigrerade Lichtenfeld till Israel, och lärde då ut sina tekniker till det som senare skulle bli IDF, den israeliska försvarsmakten. Det var inom IDF som Lichtenfelds gatustridstekniker vidareutvecklades till den fullständiga kamparten som är Krav Maga.

Krav Maga har senare anpassats till polisiära och civila användningsområden, men kamparten användes ursprungligen inom militären. I dagens militär behöver man inte bara ha kunskap om hur man försvarar sig och attackerar, utan även om IT, eftersom krigsföring numera även sker digitalt. Om du vill förbättra dina kunskaper inom IT kan du gå en IT-utbildning hos Addskills.Krav Maga 2

Imi Lichtenfeld skapade ett graderingssystem inom sin kampart som på många sätt är jämförbart med judons. Graderingarna består av olikfärgade bälten, där graderna i rangordning är vitt, gult, orange, grönt, blått, brunt och svart bälte. I Sverige ingår Krav Maga sedan 2005 i Svenska Budo- och Kampsportförbundet. Det finns fem olika Krav Maga-förbund i Sverige, men endast ett av dem (IKMF, International Krav Maga Federation) använder sig av graderingssystemet. Andra förbund, som KMS (Krav Maga Sverige) använder sig av så kallade kompetenstester eller andra tester för att avgöra vilken nivå en utövare är på.

Jämfört med många andra kampsporter är Krav Maga fortfarande en mycket ung sådan, och det finns mycket utrymme för förändringar och utveckling.

 

Tags: , , , , , ,